۱) پلی اتیلن
• پلی اتیلن با دانسیته کم (LDPE)
• پلی اتیلن با دانسیته زیاد(HDPE)
این دو پلیمر با وجود آنکه فرمول شیمیایی یکسانی دارند ولی مجموعه ویژگیهای آن از نقطه نظر کاربردی کاملاً متفاوت است.
LDPE: معمولاً به صورت فیلمهای نازک انعطاف پذیر مورد استفاده قرار میگیرد. دو ویژگی مهم آن که کاربرد وسیع تر آن را به ویژه در صنعت بسته بندی محصول غذایی موجب میشود عبارتند از:
۱- خنثی بودن آن یعنی عدم واکنش با محصول
۲- قابلیت دوخت حرارتی آن
به همین دلیل لازم است حداکثر بسته بندیهای چند لایه به عنوان لایه درونی و در تماس مستقیم با محصول از فیلم نازک LDPE استفاده شود. این فیلم شفاف بوده و قابلیت نفوذ نور را دارد. بنابراین در موارد نیاز به همراه آلومینیوم فویل بکاربرده میشود.
کاربرد مشخص LDPE در بسته بندیهای تتراپک Tetra Pack برای شیر استریل و آب میوه، پیورپک برای بسته بندی شیر پاستوریزه و ماست، تری پک برای بسته بندیهای کیسهای، سه لایه برای شیر پاستوریزه و پنج لایه برای شیر استریل است.
HDPE: این ماده پلیمری سختی است که از استحکام آن و ویژگی ممانعت کنندگی بهتر آن و عدم شفافیت آن استفاده میشود.لوازم جانبی موبایل | پاور بانک | لوازم جانبی اپل |
نمونه بارز کاربرد HDPE انواع بطری شیر است که جهت بهبود ممانعت کنندگی در مقابل نفوذ نور، رنگ سفید (تینانیوم دی اکساید) به آن اضافه میشود.
۲) پلی پروپلین
که در سه نوع خلاصه میشود:
• Plan P.P ساده
که برای تولید انواع درب پلاستیکی بطریها از آن استفاده میشود. برای تولید بطریها نیز در بعضی موارد از این P.P استفاده میشود.
• Biorient P.P خطی شده
این ماده در حین فرایند تولید تحت نیروی کششی در دو جهت عمود بر هم قرار داده میشود در نتیجه فیلم نازک شفاف و با ویژگی ممانعت کنندگی مناسبتر تولید میگردد که برای بسته بندی انواع چیپس، پفک، ماکارونی، بادام زمینی و مجموعاً Snack Foods مناسب میباشد.
• Pearlized Borient P.P
این فیلم، فیلم نازک انعطاف پذیری است به رنگ سفید صدفی، و جایگزین مناسبی است. برروی کاغذ در بسته بندی ویفر، شکلات، پودر سوپ مورد استفاده قرار میگیرد تا حدودی پوشاننده لکه چربی است و از این نقطه نظر کاربرد بیشتری در چنین محصولاتی دارا میباشد.
۳) Poly ethylene terephthalate یا PET
در بسته بندی نوشابه و روغن مایع به شکل بطری مورد استفاده قرار میگیرد و شیوه خاص شکل دهی این نوع بطریها باعث میشود:
اولاً شفافیت بطری و ثانیاً ویژگی ممانعت کنندگی برتر آن به خصوص در مقابل نفوذ گازها و ثالثاً سبک بودن بطری و مقاومت مکانیکی زیاد آن تأمین میگردد.
از این ماده پلیمری به صورت فیلم نازک نیز استفاده میگردد و در این مورد فیلم PET استحکام لازم بسته را تأمین میکند. نمونه آن در بسته بندی آب میوهجات مانند محصولات ساندیس و گلدیس است که در این مورد ترتیب استقرار لایههای ماده بسته بندی به شکل زیر است:
PET/Alofoil/PET
۴) Poly Styrene یا P.S
این ماده به صورت ساده و شفاف بوده و نیز شکننده است و برای تولید ظروف یکبار مصرف یا سینی بکاربرده میشود و در عین حال نوع خاصی از پلیاستایرن ضربه پذیر یا مقاوم به ضربه میباشد که در تولید این نوع پلیاستایرن از نوعی پلاستیک به نام H.I.PS استفاده میشود که باعث مقاومت در مقابل ضربه میشود. از این نوع برای تولید ظروف ماست و مرباهای یک نفره استفاده میگردد. نوع دیگر آن به نام پلیاستایرن حجیم شده Foomeel Poly Styren است که بعضی اوقات به آن Expanded نیز گفته میشود. در فرایند تولید این ماده بسته بندی از گازهای فراری استفاده میشود که موجب انبساط بافت پلیمری و ایجاد سلولهای بسته توخالی در بافت ماده پلیمری میگردد.
چنین بافتی:
اولاً ضربه را به محصول منتقل نمیکند بنابراین برای محصولات شکننده مناسب میباشد مثل تخم مرغ.
ثانیاً عایق حرارتی خوبی است و برای عرضه محصولات گرم آماده مناسب میباشد.
ثالثاً سبک بودن ماده پلیمری، آن را در موارد حمل و نقل مناسبتر میکند.
۵) نایلون
نایلون در فرآوردههای گوشتی انواع سوسیس، کالباس کاربرد وسیعی دارد همین طور پلیآمید همراه با پلیاتیلن در بسته بندیهای تحت خلاء گوشت تازه و پنیر استفاده وسیعی دارد.
۶) Poly Vinily dene choloricleیا PVDC
این ماده پلیمری از نظر ویژگی ممانعت کنندگی در مقابل نفوذ گازها و رطوبت بهترین نوع ماده پلیمری است. فیلم بسیار نازک از آن میتواند ممانعت کنندگی لازم را تأمین کند. انعطاف آن بسیار خوب است. به همین دلیل برای بسته بندی فرآوردههای گوشتی و به طور مشخص برای بسته بندی گوشت به صورت عمده فروشی کاربرد وسیعی دارد. به عبارت دیگر در بسته بندیهای تحت خلاء، از نوعی که فیلم پلیمری کاملاً به سطح محصول میچسبد از این ماده پلیمری استفاده میشود.